magbo system

Úspěchy na mezinárodním poli

První medaili z tohoto sportu vůbec získal na zimních OH 1936 v Ga-Pa pro tehdejší ČSR v soutěži jednotlivců p. Wolfinger, a to medaili bronzovou. Tehdy byla metaná představena jako doplňkový sport OH. Potom jsme dlouhých 49 let čekali na další výrazný úspěch. Přišel až v březnu 1995 na 44. ME ve švýcarském Curychu v podobě stříbrné medaile pro družstvo mužů ČR, které až ve finále turnaje podlehlo družstvu ze SRN, ale předtím v semifinále vynikající hrou porazilo světovou supervelmoc tohoto sportu, družstvo Rakouska. Tato medaile způsobila značný ohlas v řadách odborníků a byla ČR opravdu srdečně přána. Druhou evropskou medaili vyhráli muži na domácím šampionátu v roce 1999 ve Strakonicích a to v soutěži družstev na cíl. Pak nastala 13letá pauza. Další „velké“ medaile jsme získali na velmi úspěšném MS v roce 2012 (Waldkreiburg – SRN), kde ženy získaly stříbro v soutěži družstev a muži bronz v hodech na cíl družstev. A hned rok poté na ME ve slovinském Bledu udělaly ženy stříbro v hodech na cíl družstev a bronz v družstvech. Muži přivezli bronz ze soutěže družstev v hodech na cíl. To jsou zatím poslední medailové úspěchy dospělých.
Do úspěchů musíme zařadit také bronzové medaile mládežnického družstva do 18. let z ME mládeže v roce 1997 pořádaného doma ve Strakonicích. Další bronzovou medaili má ČR z 39. ME mládeže v rakouském Kapfenbergu v kategorii mládeže do 16. let za soutěž v hodech na cíl družstev. Po delším čekání jsme v roce 2017 dosáhli na bronz v hodech družstev na cíl v kategorii U19 a to ve Švýcarsku. Dálkařským úspěchem jsou také bronzové medaile z let 2002 a 2003 v hodech na dálku družstev, opět v kategorii do 16. let.

Mezi nemedailové úspěchy lze zařadit několik 4 nebo 5 míst mužů i žen v soutěžích ME a MS. Patří k nim i několik finálových účastí v soutěži jednotlivců, kam se dostane 12 nejlepších v soutěži.